GeschiedenisIn 1955 opent E.J. Kruitbosch een grossierderij in fietsen en fietsonderdelen. Samen met zijn zonen Wim en Gerrit Kruitbosch wordt het bedrijf opgebouwd in de Zwolse binnenstad.

Door de groei verhuist Kruitbosch en Zn. in 1973 naar een pand aan de Vondelkade, net buiten het centrum van Zwolle. In 1986 wordt er een tweede bedrijf opgestart in Hoogeveen, waarmee ook de noordelijke provincies bediend kunnen worden.

Het bedrijf blijft maar groeien, het pand aan de Vondelkade in Zwolle is begin jaren ’90 te klein geworden. Om die reden vertrekt Kruitbosch Zwolle in 1993 naar de Marslanden. Ook het pand in Hoogeveen wordt te klein en in 1998 vertrekt ook Kruitbosch Hoogeveen naar een groter pand.

Beide bedrijven zijn ondertussen uitgegroeid tot een organisatie die onderdelen en fietsen levert aan tweewielerspeciaalzaken in heel Nederland en België. De afgelopen jaren zijn Kruitbosch Zwolle en Kruitbosch Hoogeveen steeds intensiever gaan samenwerken. Een fusie van de twee bedrijven is dan ook een logische stap, die in 2008 gemaakt wordt. Sinds februari 2008 is Kruitbosch gevestigd op ‘Hessenpoort’ in Zwolle. Door de samenvoeging is het familiebedrijf nog beter in staat om klanten op een snelle, makkelijke en professionele wijze van dienst te zijn.

In 2015 bestond Kruitbosch 60 jaar. Kruitbosch heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot partner in retail. Naast het aanbod aan fietsen en onderdelen en accessoires, denkt Kruitbosch met haar klanten mee op het gebied van winkelinrichting, schappenplannen, verkoop en marketing. Fietsmerk Cortina groeit uit tot een internationaal merk met verkoop in Nederland, België en nu ook Duitsland.

Ontdek Cortina

Er zijn van die dingen in het leven, die zó snel wennen dat je je bijna niet kunt voorstellen dat het er nog niet zo lang geleden helemaal niet was. Maar toen wij een aantal jaar geleden om ons heen keken, zagen we vooral veel dezelfde type fietsen; sobere kleuren, vergelijkbare modellen met veel opsmuk. Weinig om je echt mee te onderscheiden en zeker geen fietsen waar je je als modebewuste man of vrouw graag mee vertoonde. Tijd voor verandering vonden wij. Want laten we eerlijk zijn; als je jong bent, dan zoek je een fiets waarmee je er bij hoort en toch opvalt. Net als je kleding, je smartphone en andere accessoires.  

 

Onze zoektocht naar een moderne, trendy fiets bracht ons terug bij de basis, bij de fiets zoals hij er vroeger uit zag. Wat direct onze aandacht trok waren de oude, robuuste transportfietsen die in het begin van de 20e eeuw zijn ontstaan. Stevige stadsfietsen voorzien van een voor- en achterdrager. Deze fietsen werden vooral gebruikt als slager- of bakkersfiets waarmee met een grote mand voorop bestellingen werden bezorgd.

Het idee sprak ons meteen aan; een fiets ontwerpen die alles bevat wat hij nodig heeft, bijzonder in zijn eenvoud. We hebben ons omringd met bekende ontwerpers uit de fashion- en designindustrie om tot een eigentijds en vooral hip model te komen. In 2006 brachten we onze eerste collectie stadsfietsen uit en inmiddels rijden er heel veel blije jongens, meiden, mannen en vrouwen op een Cortina. Fietsen die tegen een stootje kunnen; stoer of juist romantisch, maar altijd een beetje eigenzinnig.

Inmiddels durven we wel te zeggen dat Cortina het straatbeeld voorgoed heeft veranderd. Er zijn nu fietsen waar je mee gezien wilt worden, die bij jouw stijl passen. Fietsen om blij van te worden. En de link met de modewereld, die houden we vast. Fashion is ons vertrekpunt om jullie te blijven verrassen. Met kleurgebruik, met design, met kleine details die het verschil maken.

Vandaag de dag hebben we drie fietslijnen waarbinnen je diverse modellen vindt:

  • Originals: te gekke retro fietsen
  • Utility: moderne transportfietsen
  • Metropole: stoere urban fietsen

Jouw Cortina, jouw stijl